Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Εκπολιτισμός με το... στανιό Αυτός είναι ο Δυτικός Πολιτισμός

Οι τελευταίοι των Τζαράουα, μιας από τις πιο απομακρυσμένες φυλές του κόσμου, απειλούνται με αφανισμό από τα σχέδια για τη βίαιη μετεγκατάστασή τους με στόχο τον «εκσυγχρονισμό».

«Πάρτε τα παιδιά τους και εκπολιτίστε τα με το ζόρι...».


Οι πρόγονοί τους ήταν μετανάστες από την Αφρική. Αλλά τα τελευταία 65.000 χρόνια τα μέλη της φυλής ζουν στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ που ανήκουν στην Ινδία και βρίσκονται σε ένα αρχιπέλαγος 900 μίλια ανατολικώς της Σρι Λάνκα. Οι Τζαράουα, που ως το 1998 δεν είχαν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, καλούνται τώρα να στείλουν τα παιδιά τους σε ειδικά σχολεία σε μια προσπάθεια να «εκσυγχρονιστούν».

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανήκει στον Μπίτσου Πάντα Ρέι, τον μοναδικό βουλευτή των νησιών. Ο ίδιος λέει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου οι 350 εναπομείναντες Τζαράουα.

altΣύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θα εκθέσει σε μια προκαταρκτική συνάντηση τον επόμενο μήνα, τα παιδιά ηλικίας 6 ως 12 ετών, εκτός από τις βασικές γνώσεις ανάγνωσης και γραφής, θα μαθαίνουν και πώς να φροντίζουν την προσωπική υγιεινή και το ντύσιμό τους. Ακόμη θα εκπαιδεύονται στις διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το να βλέπουν τηλεόραση και να οδηγούν αυτοκίνητο.

Το σχέδιο «εκπολιτισμού» των Τζαράουα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο. Λένε ότι τους θυμίζει το παλιό εγχείρημα των βρετανών αποικιοκρατών να «εκπολιτίσουν» τις φυλές των νησιών Ανταμάν εξαναγκάζοντας τα παιδιά να πάνε σε οικοτροφεία.

Το συγκρίνουν επίσης με την περίπτωση της «κλεμμένης γενιάς» των Αβοριγίνων της Αυστραλίας και με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις επιβολής της δυτικής εκπαίδευσης και κουλτούρας σε ιθαγενείς του Καναδά. «Οι προσπάθειες εξαναγκασμού των Τζαράουα να εγκαταλείψουν τον τρόπο της ζωής τους θα τους οδηγήσουν σε βέβαιο αφανισμό» λέει ο Στίβεν Κόρι από την οργάνωση Survival Ιnternational, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών. Ινδικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι οργάνωναν «ανθρώπινο σαφάρι» στην περιοχή των Τζαράουα. Το 1858, οπότε οι Βρετανοί αποίκησαν τα νησιά Ανταμάν, στην περιοχή ζούσαν περίπου 5.000 φυλές.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: