Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κρίση τροφών.H αύξηση της τιμής του σιταριού ξεπερνά το 60%, η μεγαλύτερη και ταχύτερη από το 1959. Η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή σιτηρών.


Την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικών σιτηρών από τις 15 Αυγούστου ως το τέλος του χρόνου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή η ξηρασία μείωσε αισθητά την αναμενόμενη παραγωγή.

Ταυτόχρονα, οι νεκροί από τις πυρκαγιές, που εξακολουθούν να καίνε τα ρωσικά δάση, έφτασαν τους 50, αλλά τουλάχιστον οι Mοσχοβίτες ανάσαιναν χθες κάπως πιο ελεύθερα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.


Μετά την «πιο τοξική μέρα του καλοκαιριού στη Μόσχα», δηλαδή την Τετάρτη (με τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο) όπως έγραψε η «Ισβέστια», χθες ήταν λιγότερο έντονη η μυρωδιά του καμένου και μεγαλύτερη η ορατότητα.

Ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος μπορεί να σπάσει το ρεκόρ των 38,2 βαθμών Κελσίου της προηγούμενης εβδομάδας.

Το προσωρινό εμπάργκο εξαγωγής ρωσικών σιτηρών αναμένεται να ανεβάσει περισσότερο τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Παρ’ όλα αυτά ο Πούτιν καθησύχασε τους Ρώσους ότι υπάρχουν αποθέματα 9,5 εκατομμυρίων τόνων και ότι η παραγωγή θα διατεθεί με διατίμηση στις ρωσικές επαρχίες με τη μεγαλύτερη ανάγκη.




Την προηγούμενη εβδομάδα η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγόρασε 180 χιλιάδες τόνους σιτάρι. Ήταν η δεύτερη παραγγελία μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και μεγαλύτερη από τον αρχικό προγραμματισμό. Την ίδια στιγμή, η Κίνα κυνηγά τους κερδοσκόπους και προειδοποιεί τις τοπικές επιχειρήσεις να μην κρατούν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες ενώ στην Ινδία όπου οι αρμόδιες αρχές άφησαν τόνους σιταριών να σαπίσουν στα χωράφια, ήδη βλέπουν τις τιμές να εκτοξεύονται.

Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν είναι μία επανάληψη των γεγονότων του 2008 όταν στην Αίγυπτο, την Αϊτή και το Πακιστάν οι κάτοικοι προχώρησαν σε βίαιες εξεγέρσεις βλέποντας τα αποθέματα να λιγοστεύουν και τις τιμές των βασικών για την ανθρώπινη επιβίωση τροφίμων να φθάνουν στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: