Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Προτροπές της Αλ Κάιντα προς την Τουρκία Τελεσίγραφο Ομπάμα προς Ερντογάν




Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, προέτρεψε τους Τούρκους να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε αυτή να σταματήσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ.

Το μήνυμα με τίτλο "ένα μήνυμα για τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό" μεταδόθηκε από την Αλ Σαχάμπ, την εταιρεία παραγωγής της Αλ Κάιντα.

"Η αλλαγή δεν θα έρθει στέλνοντας βοήθεια ή παίρνοντας μέρος σε διαδηλώσεις εδώ κι εκεί", προσθέτει ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, επισημαίνοντας πως "η αλλαγή θα έρθει εάν οι Τούρκοι απαιτήσουν από την κυβέρνηση τους να σταματήσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ και να το αναγνωρίζει".

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα ζητά να σταματήσει η αποστολή πλοίων προς τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χαρακτήρισε ως "τα πρόβατα στη θάλασσα των λύκων".

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και "οι κυβερνήσεις των μουσουλμάνων προδοτών" μοιράζονται την ευθύνη για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων, σημειώνει ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, ο οποίος καταδικάζει στο μήνυμα του τις στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς και την εμπλοκή της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

"Η κυβέρνηση σας και ο στρατός σας έχουν γίνει εργαλεία στα χέρια της παγκόσμιας σταυροφορίας και της εκστρατείας της κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων", επεσήμανε, αποκαλώντας τις ΗΠΑ "αρχηγό της παγκόσμιας σταυροφορίας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει την Ουάσινγκτον στον "πόλεμο που διεξάγει κατά του Ισλάμ", συλλαμβάνοντας πολλούς ιερούς μαχητές και στέλνοντας τους στις αμερικανικές φυλακές.


Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, αν η τελευταία ακολουθήσει την ίδια πολιτική έναντι του Ισραήλ και του Ιράν.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε κατόπιν της αλλαγής στάσης της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ αλλά και της προσέγγισης με το Ιραν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κος Ομπάμα ενημέρωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό πως κάποιες από τις κινήσεις αλλά και δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εγείρουν ερωτήματα κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να εξακολουθήσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή ίσως κάποια αιτήματα πώλησης όπλων που τέθηκαν για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ να μην εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου. Πρώτα θα εκτιμηθεί κατά πόσον η Τουρκία θα πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις που συμβαδίζουν με την αμερικανική πολιτική και έπειτα θα εξεταστεί η αίτηση αυτή καθ' αυτή.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: