Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009
Κοιτώντας στον καθρέφτη
Αν ο βαρυποινίτης Βλαστός ήξερε ότι οι διάλογοί του θα γίνονταν σενάριο φαρσοκωμωδίας στα δελτία ειδήσεων ίσως θα προτιμούσε να ήταν μουγκός.
Το περιεχόμενο των διαλόγων της άγριας συμμορίας είναι τρομακτικό, αλλά με την έμπνευση των κυρίαρχων των οκτώ να αναγκάσουν δημοσιογράφους να παριστάνουν τις «τζιτζίκες» με τα εεε και τα μμμμ, τα μ……. και τα γ……το θέμα γελοιοποιήθηκε, ίσως για να έρθει στα μέτρα του infotainment που πρεσβεύουν.
Η υπόθεση όμως μοιάζει με ένα καλάθι γεμάτο φίδια. Ανοίγεις το καπάκι και πετάγονται από μέσα όλες οι δηλητηριώδεις αλήθειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Τα όνειρα του εύκολου πλουτισμού, η απαξία για την ανθρώπινη ζωή, το πάθος για κέρδη χώρις όρια, η επιθυμία να βγαίνει από τη μέση ό,τι μας εμποδίζει ή μας ενοχλεί, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η χυδαιότητα.
Το εύκολο είναι να θεωρήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες-τέρατα που δεν έχουν καμία σχέση με μας τους υγιείς και αξιοπρεπείς ή με όσους θεωρούνται αποδεκτοί και αξιοπρεπείς. Όπως για παράδειγμα ο μάτσο τύπος σε ένα κλαμπ της παραλιακής που πίνει με στυλ, έχοντας παραγγείλει λίγο πριν μια δολοφονία...
Και όμως όλα αυτά τα λουλούδια αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας που με τα χρόνια γίνεται ζούγκλα με άγρια θηρία (πέτυχαν τα πολυετή μαθήματα φιλοτομαρισμού προς τον Έλληνα καταναλωτή) και άνθισαν στις ελληνικές φυλακές. Οπότε το να το παίζουμε ανήξεροι είναι υποκριτικό.
Αντί να ανοίξει η συζήτηση για την κοινωνία και τις φυλακές της με αφορμή τα συμβόλαια θανάτου και τη διαπλοκή μεταξύ επίορκων αστυνομικών, μαφιόζων, διευθυντών φυλακών, αξιωματούχων του κράτους και επιχειρηματιών, εστιάζουμε στην ανάλυση λέξης προς λέξη των συνομιλιών και στο αν το «λουκούμι» σημαίνει βόμβα και το «ριχτάδικο» απαγωγή. Ίσως δεν ήμαστε ικανοί για κάτι παραπάνω.
Το θέμα θα ξεχαστεί μόλις το αποφασίσουν τα κανάλια και τίποτα δεν προϊδεάζει για αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, που σκοτώνει τους αδύναμους(τοξικομανείς, φτωχούς) και παρέχει μεταπτυχιακά στο έγκλημα στους σκληρούς.
Όσο για την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι, εφόσον οι νεοέλληνες οδηγήθηκαν με σύστημα και συνδυασμένες προσπάθειες(που συνεχίζονται) στο να ξεχάσουν ότι είναι πολίτες και κυρίως συμπολίτες και παραδόθηκαν στο κυνήγι του χρήματος που τους επιτρέπει να καταναλώνουν, άρα να υπάρχουν.
Και ο ταλιμπάν καταναλωτής, που λειτουργεί εντός αγοράς και εκτός κοινωνικού συνόλου, στην ακραία εκδοχή του γίνεται Βλαστός.
ΠΗΓΗ:news247
Πρώτες άδειες ίδρυσης σε ιδιωτικά κολέγια

Ένα βήμα πιο κοντά στην κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων βρίσκεται η Ελλάδα, κυκλοφόρησαν σήμερα τα ΦΕΚ με Αριθμό Φύλλου 1531 έως 1533 στα οποία αναφέρονται οι άδειες ιδρύσεως στα Κολλέγια που είχαν υποβάλει αιτήσεις έως την 31/12/08.
Συγκεκριμένα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 39 άδειες ιδρύσεως σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για 33 κολέγια τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις στο υπουργείο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Συνολικά δόθηκαν άδειες σε πέντε Αμερικάνικα κολέγια, 12 που συνεργάζονται με Βρετανικά πανεπιστήμια, σε εννέα που συνεργάζονται με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και επτά κολέγια που είτε είναι καινούργια, είτε δε συνεργάζονται με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Επόμενο βήμα και πιο σημαντικό θα είναι η έκδοση των αδειών λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επισκεφτεί ένα ένα τα κολέγια και να διαπιστώσει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος, κυρίως αν τηρεί τους κτιριακούς όρους που έχει θέσει το υπουργείο.
Τρίτο και τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο είναι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν περίπου ένα μήνα υπήρχε νέα καταδίκη της χώρας μας για τη μη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Φυσικά αναμένεται, ότι το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει άμεσα το Π.Δ για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άμεση και απρόσκοπτη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Ευρωπαϊκών Κολλεγίων από το 1990 έως σήμερα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πριν από 2 χρόνια, ότι αυτή η αναγνώριση θα γίνει αμέσως μετά την νομοθέτηση των ελέγχων του υπουργείου επί των Κολλεγίων, κάτι που έχει ήδη γίνει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009
3-1

Σίγουρα η ομάδα πήρε μεγάλους παίχτες: Σισέ, Καμπουράνη, Λέτο. Αυτοί μαζί με αυτούς που υπάρχουν παίρνουν το πρωτάθλημα χωρίς προπονητή. Γιατί με αυτό τον προπονητή πολλά παράξενα και αλλόκοτα μπορεί να συμβούν, σαν και αυτό που ζήσαμε με μια άμυνα να παραπαίει χειρότερα και από πέρυσι…
Εκατομμύρια για μεταγραφές και πολύς θόρυβος και το...
κενό στο κέντρο της άμυνα όχι μόνο δεν καλύφτηκε, αλλά έγινε και χειρότερο. Αν είναι δυνατόν να είναι στυλοβάτης στο κέντρο της άμυνας ο Βύντρας, ο οποίος σε κάθε αγώνα θα κάνει πάνω από τέσσερα θανάσιμα λάθη και με πάσες στα… πόδια των αντιπάλων.
Δεν μειώνουμε τις αμυντικές αρετές του Βύντρα, αλλά για ηγέτης στο κέντρο της άμυνας δεν κάνει. Έτσι χαντακώνεται και ο ίδιος…
Αυτό το τεράστιο κενό το οποίο μας στοίχισε πέρυσι δεν καλύφτηκε. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνο ο προπονητής…
Δεν θα μείνουμε όμως μόνο σε αυτό, όσο σοβαρό και αν είναι. Θα περιοριστούμε, προς το παρόν, στον Τεν Κάτε.
Αυτός συνεχίζει με τα ίδια χούγια: Να πειραματίζεται και να εμμένει σε μια νοοτροπία που αποκαλύπτει αυτό που περισσότερο από μια φορά είχαμε επισημάνει στο παρελθόν. Τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει την εγωπαθή μετριότητα: αυτή των αλαζονικών εμμονών του στις επιλογές και στη διαχείριση των παιχτών.
Παρατήρηση πρώτη: Θα ξεκινήσουμε από τον Γκούμα. Η συμπεριφορά του Τεν Κάτε ήταν απαράδεκτη, αποκαλυπτική της εγωπαθούς μικρότητας.
Δεν διώχνουν ένα παίχτη που ήταν από τα γεννοφάσκια του Παναθηναϊκός με αυτό τον σκαιότατο τρόπο από την πρώτη προπόνηση. Αυτό δείχνει βάναυση περιφρόνηση στην προσφορά του παίχτη και στην ιδεολογία του Παναθηναϊκού. Το ζήτημα έπρεπε να λυθεί από τη Διοίκηση και όχι ο Τέν Κάτε να εξευτελίζει τον Γκούμα.
Και εν τέλει αφού δεν έγινε η μεγάλη μεταγραφή στη θέση αυτή, ο Γκούμας ήταν μεγαλύτερη εγγύηση από το «ναυάγια» που ζούμε στο κέντρο της άμυνας…
Παρατήρηση δεύτερη: η υστερική εμμονή στο Σιμάο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τεν Κάτε μας παρουσιάζει το Σιμάο σαν τον υπ’ αριθμόν ένα αμυντικό χαφ. Ουδείς αμφιβάλει για τα προσόντα του Σιμάο. Αλλά από δω μέχρι να υποστηρίζει ότι η ομάδα αλλάζει όψη με το Σιμάο είναι «ρατσιστική» εμμονή. Και το επιχείρημα που εκτοξεύτηκε μετά τον συγκεκριμένο αγώνα λίαν κουτοπόνηρο. Ο αντίπαλος είχε αλλάξει με τα «δεύτερα» την ομάδα και οι λοιποί παίχτες του Παναθηναϊκού ήταν ξεθεωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο που χρησιμοποιήθηκε ο Σιμάο. Φυσικό ήταν ο Σιμάο να διακριθεί!!!
Σήμερα ο Σιμάο, πράγματι άλλαξε την «όψη» με το να κάνουν παρέλαση οι Τσέχοι…
Οι εμπειρίες δεν καλύπτονται με το «τρέξιμο», ούτε με τις εμμονές του προπονητή…
Σε ένα τέτοιοι αγώνα τον να έχεις έξω τον Κατσουράνη, όσο και αν δεν είναι έτοιμος εντελώς, δείχνει ότι πιστεύεις στα θαύματα…
Η εμμονή με το Σιμάο και η άλλη εμμονή με τον Ζιλπέρτο (αλήθεια πότε πρόλαβε αυτός να ετοιμαστεί και να ξεκουραστεί) στέρησε την ομάδα από «σοφία» και «καθαρό μυαλό» στη ραχοκοκαλιά της.
Παρατήρηση τρίτη: Μια άλλη αλαζονική εμμονή είναι ο Γκάμπριελ. Όταν έχεις Νίνη, Λέτο και Μάτος το να χρησιμοποιείς ακατάπαυστα τον Γκάμπριελ σημαίνει ότι διακατέχεσαι από νοσηρές εμμονές.
Ο Μάτος και ο Νίνης σχεδόν έχουν εξαφανιστεί με τον Τεν Κάτε, παρά το γεγονός ότι ο Μάτος διαπρέπει σε όλα τα ματς που χρησιμοποιείται και ήταν ο καλύτερος πρόπερσι (πέρυσι είχε εξαφανιστεί).
Και παρά το γεγονός ότι ο Νίνης είναι ένας από τους ελάχιστους που μπορεί να περάσει έξυπνες και «ακριβέστατες» πάσες στους επιθετικούς. Πώς να αξιοποιηθεί ο Σισέ με παίχτες στο κέντρο που αν εξαιρέσεις τον Καραγκούνη, οι άλλοι δεν μπορούν να αλλάξουν μία μπαλιά με ακρίβεια;
Έχει καθίσει κανείς να μετρήσει τις λανθασμένες μεταβιβάσεις του Γκάμπριελ και τις «αργοπορίες» του;
Με το να διαθέτεις σήμερα έναν Κατσουράνη, έναν Λέτο ή έναν Νίνη (που ο Κάτε τον έχει εξαφανίσει και «κομπλεξάρει») και να εμμένεις σε Γκάμπριελ, αυτό και μόνο δείχνει ότι ο προπονητής έχει αυτή τη νοσηρή εγωπάθεια των εμμονών του, αυτό το χαρακτηριστικό των μετρίων. Γιατί οι μεγάλοι είναι απαλλαγμένοι από εμμονές και δεν πειραματίζονται εσαεί…
Αυτά τα δείγματα γραφής του Τεν Κάτε (τα ίδια και απαράλλαχτα τα περυσινά) δεν υπόσχονται καλές μέρες.
Φυσικά αυτήν την ομάδα μπορεί να την αποκλείσουμε. Το πρόβλημα, ωστόσο, θα παραμείνει και αν δεν διορθωθεί θα οδηγηθούμε σε νέα ναυάγια.
Δεν είναι δυνατόν με αυτούς του παίχτες να μην μπορείς να αλλάξεις μια μπαλιά της προκοπής και να τρως τόσο παιδαριώδη τέρματα.
Και δεν φταίνε οι παίχτες (αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει), αλλά η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των παιχτών…
Με αλαζονικές «εμμονές», με συνεχή πειράματα και χωρίς κέντρο άμυνας (άλλη αλαζονική εμμονή) τίποτα δεν προχωράει…
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=21175#21175
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ
ΠΗΓΗ:TROKTIKO BLOGSPOT
Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ
ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν θα είναι η μόνη έκπληξη στα δημοτικά δρώμενα όλης της χώρας. Η βούληση και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι για στήριξη νέων άφθαρτων υποψηφίων.
Στο Δήμο Οινιάδων θα είμαστε μάρτυρες μεγάλων αλλαγών όσον αφορά τους εκλεκτούς των κομμάτων. Μέχρι τώρα από την πλευρά της αντιπολίτευσης διαφαίνονται τρεις διεκδικητές του χρίσματος, από τρία διαφορετικά χωριά.
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 3 on 3 ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

92 ΕΚ. € ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευάγγελος Κοντογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πατρών Σωκράτης Καπλάνης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Γιώργος Χώτος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Μπίρμπας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της Περιφέρειας.
ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!!!

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009
Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας
Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας
Αλέξανδρος Αγγελής
Αντίβαρο, Δεκέμβριος 2007
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Στις μέρες μας όπου αμφισβητούνται ακόμα και τα αυτονόητα, έχει αρχίσει να ακούγεται η άποψη ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, αλλά ότι όλες έχουν την ίδια αξία. Αυτό είναι τόσο παράλογο να το πιστεύει κανείς, όσο το να πιστεύει ότι μπορούν σε έναν αγώνα δρόμου όλοι οι δρομείς να τερματίσουν ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατον. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι κάτι πολύ απλό, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η γλώσσα. Δηλαδή μπορεί μια γλώσσα πρωτόγονου επιπέδου με 10 διαφορετικές λέξεις να έχει την ίδια αξία με μια γλώσσα τόσο σύνθετη όσο οι σημερινές; Ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να το δεχτεί αυτό; Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν μια «γλώσσα» με ένα λεξιλόγιο από τριάντα λέξεις-κραυγές.
Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να υποβαθμίσει κάποιες γλώσσες, αλλά να αποδείξει με αντικειμενικά κριτήρια ότι δεν έχουν όλες οι γλώσσες την ίδια αξία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε γλώσσα δεν έχει την αξία της). Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.000 διαφορετικές γλώσσες (η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει σύστημα γραφής). Είναι σίγουρο ότι κάθε γλώσσα έχει την δική της αξία και πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι ώστε όλες οι γλώσσες να επιβιώσουν. Δυστυχώς πολλές γλώσσες έχουν ήδη εκλείψει και θα εκλείψουν και στο μέλλον, και αυτό είναι πραγματικά μια αμαρτία. Όσο αμαρτία είναι όταν εξαφανίζεται ένα είδος ζώου διότι και η γλώσσα κάτι τέτοιο είναι, ένας «ζωντανός» οργανισμός που εξελίσσεται και είτε επιβιώνει είτε χάνεται. Πρακτική δυστυχώς συνέπεια αυτού είναι να χάνονται σημαντικά κομμάτια της εξέλιξης της ανθρώπινης πορείας, για την οποία δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλές γνώσεις.
Για πολλούς μη-Έλληνες γλωσσολόγους και ανθρώπους του πνεύματος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως τα Αρχαία Ελληνικά) είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά βασίζονται σε κριτήρια αντικειμενικά σχετικά με την αξιολόγηση μιας γλώσσας. Παρακάτω θα περιγράψουμε μία σειρά από ιδιότητες τις Ελληνικής γλώσσας και θα αντιπαραβάλουμε κάποιες ξένες γλώσσες (συνήθως την Αγγλική, καθώς αυτή είναι η πιό διαδεδομένη) προς σύγκριση.
ΠΛΟΥΤΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ
Είναι γνωστή η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Άγγλοαμερικάνοι όταν ψάχνουν να βρούν την κατάλληλη λέξη για κάποια έννοια «Οι Έλληνες θα έχουν μια λέξη για αυτό». Φράση την οποίαν πρώτος είχε γράψει ο καθηγητής Όλιβερ Τάπλιν στο βιβλίο του «Ελληνικό πυρ». [10]
Ενώ η Αγγλική γλώσσα έχει, βάση του μεγάλου Αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster, περίπου 166.724 λεξίτυπους (σύμφωνα με το ίδιο λεξικό 41.214 από αυτές τις λέξεις είναι αμιγώς Ελληνικές, χωρίς να υπολογίζουμε τις σύνθετες και τις Ελληνογενείς) [10], η Ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει ήδη, στην καταγραφή μέχρι λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, 1.200.000 λεξίτυπους. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο προκύπτει από το έγκριτο TLG (Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης) το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει την καταγραφή όλων των Ελληνικών κειμένων. Εκτιμάται μάλιστα από την διευθύντρια του TLG, κα Μαρία Παντελιά, ότι μόλις τελειώσει η καταγραφή θα έχουν αποθησαυριστεί ίσως μέχρι και 2.000.000 λεξίτυποι.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ Α. Κωσταντινίδη συγγραφέα των βιβλίων «Οι Ελληνικές λέξεις στην Αγγλική γλώσσα» και «Η οικουμενική διάσταση της Ελληνικής γλώσσης», πολλά λεξικά σταματούν την ετυμολογία της λέξης στην Λατινική ρίζα αγνοώντας το γεγονός ότι η πλειονότης των ίδιων των Λατινικών λέξεων έχουν Ελληνική ρίζα.
Πολλές Ομηρικές λέξεις σώζονται ακόμα και σήμερα στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, και αυτές οι πάμπολλες λέξεις φυσικά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «αμιγώς Ελληνικών» που αναφέραμε νωρίτερα. Μία από αυτές τις λέξεις είναι το γνωστό «kiss». Ακούγεται αστεία σαν δήλωση ότι είναι στην ουσία Ελληνική λέξη ε; Και όμως, στα Αρχαία Ελληνικά, το «φιλώ» είναι «κυνέω / κυνώ», εξ’ ού και το προσκυνώ (σημαίνει κάνω ένα βήμα μπροστά και δίνω ένα φιλί). Στην προστακτική το ρήμα γίνεται «κύσον με», δηλαδή «φίλησε με», όπως θα είπε και η Πηνελόπη στον Οδυσσέα όταν τον είδε να επιστρέφει στην Ιθάκη. Στα Αγγλικά θα λέγαμε «kiss me». Ο βαθμός ομοιότητας των δύο φράσεων δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Η δύναμη της Ελληνικής γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης (π.χ. «τρέχω» και «τροχός» παρόλο που είναι από την ίδια οικογένεια αποκλίνουν ελαφρώς στην ρίζα). Η Ελληνική γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο.
Το διεθνές λεξικό Webster’s (Webster’s New International Dictionary) αναφέρει «Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για την δημιουργία επιστημονικών όρων.» [12] ενώ οι Γάλλοι λεξικογράφοι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu τονίζουν «Η επιστήμη βρίσκει ασταμάτητα νέα αντικείμενα ή έννοιες. Πρέπει να τα ονομάσει. Ο θησαυρός των Ελληνικών ριζών βρίσκεται μπροστά της, αρκεί να αντλήσει από εκεί. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην βρεί αυτές που χρειάζεται.».
Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής, είχε δηλώσει σχετικώς «Η Ελληνική γλώσσα έχει το χαρακτηριστικό να

Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω από μια πρόθεση μπροστά από μία λέξη, ακριβώς όπως περιγράφει ο Γάλλος φίλος μας. Παραδείγματα συνδυασμών πολλαπλών προθέσεων με λέξεις που να δημιουργούν νέες λέξεις υπάρχουν άπειρα. Αντικαταβάλλω, επαναδιατυπώνω, αντιπαρέρχομαι, ανακατασκευάζω κτλ.
Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς + άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει όπως αναλύει το Ετυμολογικόν το Μέγα «που για κακό γέννησα τον άριστο». [7] Ποιά άλλη γλώσσα στον κόσμο θα μπορούσε να αποδώσει σε μία μόνο λέξη τόσα πολλά και υψηλά νοήματα; Και όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι, «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Προ ολίγων ετών κυκλοφόρησε στην Ελβετία το λεξικό ανύπαρκτων λέξεων (Dictionnaire Des Mots Inexistants) όπου προτείνεται να αντικατασταθούν Γαλλικές περιφράσεις με μονολεκτικούς όρους από τα Ελληνικά. Π.χ. androprere, biopaleste, dysparegorete, ecogeniarche, elpidophore, glossoctonie, philomatheem tachymathie, theopempte κλπ, περίπου 2.000 λήμματα με προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού.
Ο Godefroi Herman, ο Γάλλος μεταφραστής των Διονυσιακών του Νόννου, ομολογεί «Πόσες φορές μεταφράζοντας δεν ανέκραξα όπως ο Ρονσάρ: Πόσο είμαι περίλυπος που η γλώσσα η Γαλλική δεν δημιουργεί λέξεις όπως η Ελληνική... ωκύμορος, δύσποτμος, ολιγοφρονείν...».
Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ
Στα Αγγλικά το ρήμα και το ουσιαστικό συχνά χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια λέξη π.χ. «drink» που σημαίνει και «ποτό» και «πίνω». Επιπλέον τα ονόματα δεν έχουν κλίσεις, για παράδειγμα στα Ελληνικά λέμε «Ο Θεός, του Θεού, τω Θεώ, τον Θεό, ω Θεέ» ενώ στα Αγγλικά έχουμε μια μόνο λέξη για όλες αυτές τις έννοιες, το «God». Είναι προφανές λοιπόν, ότι τουλάχιστον όσον αφορά την ακριβολογία, γλώσσες όπως τα Ελληνικά υπερτερούν σαφώς σε σχέση με γλώσσες σαν τα Αγγλικά. Είναι λογικό άλλωστε αν κάτσει να το σκεφτεί κανείς, ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να καθιερωθεί μια γλώσσα διεθνής όταν είναι πιο εύκολη στην εκμάθηση, από τη άλλη όμως μια τέτοια γλώσσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο ποιοτική.
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική, καθώς για να μην είναι διφορούμενο το νόημα της εκάστοτε φράσης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη «drink» σαν αυτοτελής φράση δεν υφίσταται στα Αγγλικά, καθώς μπορεί να σημαίνει «ποτό», «πίνω», «πιές» κτλ. Αντιθέτως στα Ελληνικά η φράση «πιές» βγάζει νόημα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς στα συμφραζόμενα για να καταλάβεις το νόημά της.
Παρένθεση: Να θυμίσουμε εδώ ότι στα Αρχαία Ελληνικά εκτός από Ενικός και Πληθυντικός αριθμός, υπήρχε και Δυϊκός αριθμός. Υπάρχει στα Ελληνικά και η Δοτική πτώση εκτός από τις υπόλοιπες 4 πτώσεις ονομαστική, γενική, αιτιατική και κλιτική. Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι...) και είναι πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική γλώσσα. Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική υπήρχαν και άλλες τρείς επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν.
Το ίδιο πρόβλημα, σε πολύ πιο έντονο φυσικά βαθμό, έχει και η Κινεζική γλώσσα. Όπως μας λέει και ο Κρητικός δημοσιογράφος Α. Κρασανάκης «Επειδή οι απλές λέξεις είναι λίγες, έχουν αποκτήσει πάρα πολλές έννοιες, για να καλύψουν τις ανάγκες της έκφρασης, πρβλ π.χ.: “σι” = γνωρίζω, είμαι, ισχύς, κόσμος, όρκος, αφήνω, θέτω, αγαπώ, βλέπω, φροντίζω, περπατώ, σπίτι κ.τ.λ., «πα» = μπαλέτο, οκτώ, κλέφτης, κλέβω... «πάϊ» = άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω....» [1]. Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τονισμοί για μία μονοσύλλαβη λέξη, ώστε να διαχωρίσουν φωνητικά όλες οι πιθανές της έννοιες. Αλλά ακόμα και να υπάρχει, πως είναι δυνατόν να καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθ
Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ
Στην Ελληνική γλώσσα ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνώνυμα, καθώς όλες οι λέξεις έχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα η λέξη «λωποδύτης» χρησιμοποιείται για αυτόν που βυθίζει το χέρι του στο ρούχο (=λωπή) μας και μας κλέβει, κρυφά δηλαδή, ενώ ο «ληστής» είναι αυτός που μας κλέβει φανερά, μπροστά στα μάτια μας. Επίσης το «άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.
Στα Ελληνικά έχουμε τις λέξεις «κεράννυμι», «μίγνυμι» και «φύρω» που όλες έχουν το νόημα του «ανακατεύω». Όταν ανακατεύουμε δύο στερεά ή δύο υγρά μεταξύ τους αλλά χωρίς να συνεπάγεται νέα ένωση (π.χ. λάδι με νερό), τότε χρησιμοποιούμε την λέξη «μειγνύω» ενώ όταν ανακατεύουμε υγρό με στερεό τότε λέμε «φύρω». Εξ’ ού και η λέξη «αιμόφυρτος» που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πληγωνόντουσαν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την σκόνη και το χώμα. Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ ού και ο «άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.
Τέλος η λέξη «παντρεμένος» έχει διαφορετικό νόημα από την λέξη «νυμφευμένος», διαφορά που περιγράφουν οι ίδιες οι λέξεις για όποιον τους δώσει λίγη σημασία. Η λέξη παντρεμένος προέρχεται από το ρήμα υπανδρεύομαι και σημαίνει τίθεμαι υπό την εξουσία του ανδρός ενώ ο άνδρας νυμφεύεται, δηλαδή παίρνει νύφη. Γνωρίζοντας τέτοιου είδους λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία (π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει την ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δεί ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άπειρα παραδείγματα τέτοιου είδους υπάρχουν, σχεδόν ολόκληρο το λεξικό της Ελληνικής.
Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης.
Η ΣΟΦΙΑ
Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Για αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.»
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γή (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γή / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη. Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».
Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε. Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία...
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία. Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο...
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Μια και αναφέραμε τα Λατινικά, ας κάνουμε άλλη μια σύγκριση. Ο άνθρωπος στα Ελληνικά ετυμολογείται ώς το όν που κυττάει προς τα πάνω (άνω + θρώσκω). Πόσο σημαντική και συναρπαστική ετυμολογία που μπορεί να αποτελέσει βάση ατελείωτων φιλοσοφικών συζητήσεων. Αντίθετα στα Λατινικά ο άνθρωπος είναι «Homo» που ετυμολογείται από το χώμα. Το όν που κυττάει ψηλά στον ουρανό λοιπόν για τους Έλληνες, σκέτο χώμα για τους Λατίνους... Υπάρχουν και άλλα παρόμοια παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ. Είναι λογικό στο κάτω κάτω ότι μια γλώσσα που βασίστηκε στην Ελληνική αντιγράφοντάς την, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει τα ίδια υψηλά νοήματα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις. «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση» έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. [16] Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Όπως σημειώνει και ο «δικός μας» Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρώην Υπουργός, πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας και συγγραφέας, «Όσο πιό προηγμένος είναι ο πολιτισμός ενός έθνους, τόσο πιό πλούσιες σε προϊστορία, και συνεπώς και σε ουσία, είναι οι λέξεις της γλώσσας... Με την γλώσσα μεταδίδομε λογικούς συνειρμούς και διεγείρομε συναισθήματα... Κάθε λαός έχει την γλώσσα που του αξίζει. Στην γλώσσα, όπως και στα τραγούδια του, εναποθηκεύεται ο πολιτισμός του... είναι ο πιό αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής τ

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ. Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική.»
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πεί ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει.»
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής. Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες» όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξ’ άλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες». Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα». Και δεν είναι τυχαίο που απομνημονεύουμε ευκολότερα ένα ποίημα παρά μια σελίδα πεζογραφήματος. Και όπως ακριβώς έλεγαν και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, η Ελληνική γλώσσα θα παραμένει «η ευπρεπεστάτη των γλωσσών και η γλυκυτέρα εις μουσικότητα».
Άλλος ξένος καθηγητής, ο Στέφεν Ντόιτς, διαπιστώνει έκθαμβος ότι μέσα από τους στίχους του Ομήρου αναδύεται μουσική «Είναι τόσο έντεχνα συντεθειμένοι, ώστε απολαμβάνοντας την ανάγνωση απολαμβάνεις και την μουσική.». Και ο Ζάκ Μπουσάρ, Καναδός καθηγητής γράφει ότι «Η απαγγελία σέβεται τα μακρά και τα βραχέα φωνήεντα, δηλαδή το καλούπι του εξαμέτρου», και αναλύει «πως η ψιλή και η δασεία, η περισπωμένη και η οξεία, η μακρόχρονη λήγουσα και τα βραχύχρονα φωνήεντα... γίνονται νότες.».
ΑΥΤΟΦΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στα Λατινικά. Αυτό που ίσως μερικοί να αγνοούν είναι ότι τα ίδια τα Λατινικά έχουν βασιστεί πάνω στα Ελληνικά. Από το ίδιο το αλφάβητο (οι Ρωμαίοι πήραν αυτούσιο και απαράλλακτο το Χαλκιδικό αλφάβητο) μέχρι και την πλειοψηφία του λεξιλογίου.
Πριν ο Κικέρων, ο δημιουργός ουσιαστικά της Λατινικής γλώσσας, έρθει στην Ελλάδα για να σπουδάσει, οι Ρωμαίοι είχαν μερικές εκατοντάδες μόνο λέξεις με αγροτικό, οικογενειακό και στρατιωτικό περιεχόμενο. Όταν επέστρεψε στην Ρώμη, πήρε μαζί του κάποιες χιλιάδες Ελληνικές λέξεις δηλωτικές πολιτισμού και ένα «κλειδί» με το οποίο πολλαπλασίασε την αξία και την σημασία τους. Το «κλειδί» αυτό ήταν οι προθέσεις.
Για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε ότι το ιστορικό αυτό γεγονός το έχει τονίσει και ο διάσημος Γάλλος γλωσσολόγος Meillet «Τα Λατινικά ως λόγια γλώσσα, είναι ανάτυπο των Ελληνικών. Ο Κικέρων μεταφέρει στην Λατινική, την Ελληνική ρητορική και φιλοσοφία. Ο Χριστιανισμός ακολούθως συνετέλεσε και αυτός στην επίδραση των Ελληνικών επί των Λατινικών. Το Λατινικό λεξιλόγιο είναι μετάφραση του αντιστοίχου Ελληνικού, και για αυτό τα Λατινικά δεν παραμέρισαν τα Ελληνικά στην Ανατολή. Διότι η μίμηση δεν είχε αρκετό γόητρο ώστε να αντικαταστήσει το πρωτότυπο.».
Μόνο και μόνο όσον αφορά τους επιστημονικούς όρους, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των λέξεων είναι Ελληνικές, οι ξένες γλώσσες στην κυριολεξία θα κατέρρεαν χωρίς την Ελληνική. Η Ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα η οποία είναι πραγματικά αυτόφωτη χωρίς να εξαρτάται από καμία άλλη. Δύο εκ του πλήθους ξένων επιστημόνων που το έχουν διαπιστώσει αυτό είναι οι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu. Στο βιβλίο τους «Οι Ελληνικές ρίζες στην Γαλλική γλώσσα» διαβάζουμε «Η κατανόηση της δικής μας γλώσσης, η εκ νέου ανακάλυψη της ουσίας της – να ποιά είναι η χρησιμότητα του να γνωρίζει κανείς τις Ελληνικές ρίζες. Οι Ελληνικές ρίζες δίνουν στην Γαλλική το πιο βαθύ στήριγμά της και συγχρόνως της παρέχουν την πιο υψηλή δυνατότητα για αφαίρεση. Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας, η Ελλάδα βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα την γλώσσα μας.»
Υπάρχουν ακόμα σοβαρές απόψεις έγκριτων ξένων επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι μέχρι και τα Σανσκριτικά (αρχαία Ινδικά) προέρχονται από τα Ελληνικά. «Ο πρώτος ο οποίος παρετήρησε αυτήν την ομοιότητα των ριζών είναι ο Φ. Μπάγιερ (1690-1738), καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρουπόλεως, καταλήγοντας στα συμπέρασμα ότι τα σανσκριτικά προέρχονται από τα Ελληνικά.» συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει στα τέλη του περασμένου αιώνος και ο Γερμανός Βορρ. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Halcon – Ιέραξ» μας λέει «Συγκρίνοντας καλά την Σανσκριτική με την αρχαία Ελληνική, εύκολα αντιλαμβανόμεθα ότι η Ελληνική όχι μόνο είναι πιο αρχαία, αλλά και ότι επί πλέον όλοι οι συντακτικοί και γραμματικοί τύποι της είναι ανώτεροι και μεγαλυτέρας γλωσσικής αξίας. Η δε σύνταξις καθ’ υπόταξιν είναι καθαρά Ελληνική.».
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προσπάθησε με την εκστρατεία του, εκτός όλων των άλλων, και να «συναγωνιστεί» τους Έλληνες που είχαν εκστρατεύσει στην Ανατολή πριν από αυτόν, τον Ηρακλή και τον Διόνυσο δηλαδή. Τα «Διονυσιακά» του Νόννου, έπος το οποίο περιγράφει την εκστρατεία του Διονύσου στις Ινδίες (αντίστοιχο με αυτά του Ομήρου), σώζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία, διασώζονται απο του ιστορικούς της εποχής στοιχεία που επαληθεύουν την πανάρχαια παρουσία των Ελλήνων στις Ινδίες (Παράρτημα Ε).
Επειδή μπορεί κάποιος να σκεφτεί σε αυτό το σημείο ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικικής προελεύσεως, να αναφέρουμε απλά ότι τέτοιες αντιεπιστημονικές θεωρίες είναι προ πολλού ξεπερασμένες καθώς η αξιοπιστία τους έχει κλονιστεί σοβαρά από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη των ευρημάτων αυτών δεν αναφέρεται πουθενά στα Ελληνικά (;) σχολεία, όπου προβάλλεται ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η θεωρία της Φοινικικής προελεύσεως.
Ένα από τα καρφιά στο φέρετρο της θεωρίας αυτής είναι και το κεραμικό θραύσμα που βρέθηκε στην νησίδα «Γιούρα» των Βορείων Σποράδων από τον Αρχαιολόγο Α. Σαμψών. Χρονολογήθηκε το 5.500-6.000 π.Χ. και φέρει καθαρά πάνω του εγχάρακτα τα γράμματα Α, Δ και Υ. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Φοίνικες πρωτοεμφανίστηκαν στην ιστορία το 1.300 π.Χ. Και αυτό το εύρημα δεν είναι «μόνο» του. Τα γράμματα Μ, Ν, Κ, Χ, Ξ, Π, Ο, και Ε διακρίνουμε σε πρωτοκυκλαδικά αγγεία της Μήλου τα οποία είναι της 3 π.Χ. χιλιετίας. Επιπλέον υπάρχει και η λίθινη σφραγίδα των Γιαννιτσών που ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Π. Χρυσοστόμου η οποία χρονολογείται την 5 π.Χ. χιλιετία. Ακόμη η επιγραφή του Δισπηλιού που ανεσύρθη από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη γραφή του κόσμου, αφού χρονολογήθηκε από τον «Δημόκριτο» βάσει της μεθόδου του «άνθρακα 14» με απόλυτη ακρίβεια στο 5.250 π.Χ. Τέλος να αναφέρουμε τον δίσκο της Φαιστού ο οποίος χρονολογείται (με τις πιο συντηρητικές απόψεις) στο 1.700 π.Χ. και φέρει σύμβολα τα οποία όμως είναι τυπωμένα με κινητά στοιχεία (σφραγίδες), και για αυτόν τον λόγο το εύρημα αυτό αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας του κόσμου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πηλός εξαιρετικής ποιότητος εις τον οποίον αφού απετυπώθησαν οι χαρακτήρες ο δίσκος εψήθη.
Το 1989, στο υπ αριθ. 16 τεύχος του αρχαιολογικού περιοδικού «NESTOR», το οποίο εκδίδει το πανεπιστήμιο της Ινδιάνας, ο καθηγητής Πωλ Φώρ ανακοινώνει ότι στην Ιθάκη του 2.700 π.Χ. μιλούσαν και έγραφαν Ελληνικά. Με την βοήθεια χαραγμένης εικόνας πλοίου επάνω στο όστρακο και σε σύγκριση με την ήδη αποκρυπτογραφημένη Γραμμική Γραφή Β’ ο καθηγητής Φώρ κατώρθωσε να διαβάσει «Νύμφη με έσωσε». Εδιάβασε ακόμα, αναγνωρίζοντας αριθμητικά και συλλαβές «Ιδού εγώ ο Αρεάδης δίδω εις την άνασσα Θεά Ρέα 100 αίγες, 10 πρόβατα...». [6] Σημειωτέον ότι ακόμα και σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία η άποψη ότι τα χρόνια του Ομήρου δεν υπήρχε γραφή και συνεπώς τα δύο έπη (Ιλιάδα και Οδύσσεια) μεταφέρονταν από γενεά σε γενεά προφορικώς (κάτι το οποίο ούτως ή άλλως μόνο και μόνο βάσει της κοινής λογικής είναι αδύνατον).
Εις την Ελληνικήν γλώσσα τέλος παρατηρούνται όλα τα γλωσσολογικά φαινόμενα, πχ. αφομοίωση (είς φθόγγος γίνεται όμοιος με άλλον), εναλλαγή (χρησιμοποίηση άλλου φθόγγου αντ’ άλλου), συγχώνευση (ενοποίηση πολλών φθόγγων), ανομοίωση (αποβολή του ενός εκ των δύο ομοίων φθόγγων της ιδίας λέξεως), ανταλλαγή (αμοιβαία αλλαγή φθόγγων) κλπ κλπ.
Ορισμένοι μάλιστα ήχοι όπως το Γ το Δ το Θ το Χ και το Ψ αποτελούν πολύ μεταγενέστερη και αποκλειστικά Ελληνική επινόηση, αφού δεν τους συναντάμε σε άλλη γλώσσα έστω και αν περιέχονται στις δανεισμένες Ελληνικές λέξεις.
πηγη:http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/
οι Ρωσοι και ο πλανητάρχης
Φαίνεται πως κάποιοι δεν ξεχνούν το βρώμικο ρόλο των Αμερικανών σε οτιδήποτε,ενώ προφανώς ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ τυχόν...επιπτώσεις από την "απειθαρχία" τους!!!
Μην πάει το μυαλό σας στους δικούς μας "πολιτικούς"...αυτοί μόνο τεμενάδες δεν θα έκαναν στον Μπαράκ...
Πηγή:http://www.greekalert.com/
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
ΚΑΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ

Στην έκθεση τονίζεται ότι η ΕΕ ενδέχεται να αποτύχει στον στόχο της για τη συγκράτηση της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, καθώς μόνο το 17% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Κατηγορεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία για την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικοσυστήματά τους, ενώ για τη χώρα μας επισημαίνεται η έλλειψη στοιχειών σχετικά με την κατάσταση του 50% των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που εντοπίζονται στην επικράτεια.
Χαρακτηριστική θεωρείται, επίσης, η μείωση πολλών ειδών πουλιών στην Ελλάδα, όπως του παγκοσμίως απειλούμενου ασπροπάρη και του όρνιου.
ΕΥΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Ζρίνσκι Μόσταρ-Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Σπάρτα Πράγας.
Οι αγώνες είναι διπλοί (27 ή 28 Ιουλίου, 4 ή 5 Αυγούστου) και σε περίπτωση πρόκρισης υπάρχει άλλος ένας προκριματικός γύρος πριν τους ομίλους.
Στο Europa League, όπως λέγεται πλέον το UEFA Cup, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη νορβηγική Βαλερένγκα.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
ΠΑΡΕΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΕΛ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΚΩΝ

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή θα αγγίξει και πιθανώς θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τη Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα:…
Για αύριο Παρασκευή, στα ηπειρωτικά προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα στα βορειοανατολικά ορεινά για μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Ανεμοι, στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Το Σάββατο η θερμοκρασίια θα σημειώσει άνοδο. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, εκτός από κάποιες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Ανεμοι, στα δυτικά ασθενείς, στρεφόμενοι τη νύχταε σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ
Την Κυριακή η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να φθάσει κατά τόπους του 40 και πιθανώς τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα Δυτικά. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και να εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι, στα Δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα, στα Ανατολικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βόρειους και ενισχυόμενοι.
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
ΑΡΠΑΓΗ ΠΑΙΔΙΟΥ

Έχει μαύρα κοντά μαλλιά, μαύρα μάτια, είναι αδύνατος και έχει ύψος 1.40 cm.Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε μπλουζάκι, μπλε τζιν παντελόνι και μαύρα αθλητικά παπούτσια.Ο Sameem αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.Σε λειτουργία έχει τεθεί ο μηχανισμός Amber Alert.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα την Πέμπτη στις 23/7 και 8:00μμ στο λόφο του Στρέφη, όπου θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τον Αχελώο και ενάντια στην εκτροπή του.
Τέλος όλες οι εκδηλώσεις θα καλέσουν σε συμμετοχή στην πορεία ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου που θα γίνει τον Αύγουστο στο φράγμα της Μεσοχώρας.
ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ.....

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 400 δις ευρώ και το έργο, κυρίως γερμανικής έμπνευσης, χρηματοδοτούν η Deutsche Bank και η χρηματοασφαλιστική Munich Re, ενώ την τεχνολογία θα παρέχουν κυρίως η Siemens, η ΑΒΒ και η Ε-ΟΝ.
Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟY A/C

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το πρόβλημα αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών που προέκυψε, έχει τις ρίζες του ένα μήνα πριν, όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, μέρος της συμπολίτευσης αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΟ για σύναψη δανείου ύψους 253.000 €. Με την βοήθεια και της αντιπολίτευσης, το αίτημα για δανειοδότηση καταψηφίστηκε, η επιχείρηση δεν συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν, οι οφειλές δεν ικανοποιηθήκαν, και η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή λόγω χρέους σε αντλιοστάσιο ύδρευσης στο δ.δ Λεσινίου, με αποτέλεσμά να διακοπή για 24 ώρες η υδροδότηση μέσω του καλοκαιριού.
Η αντίδραση αυτή έφερε τριγμούς στην ενότητα της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει η οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μεταξύ των μελών της και να παρατηρείται στασιμότητα στην παραγωγή δημοτικού έργου.
Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις η διοίκηση της επιχείρησης κάνει κάθε προσπάθεια για τη βιωσιμότητα της. Οι περικοπές εξόδων είναι κάποιες από τις ενέργειες που έχει προχωρήσει, χωρίς αυτές να είναι από μόνες τους ικανές να λύσουν το πρόβλημα.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η επιχείρηση στην είσπραξη παλαιών οφειλών που αποτελούν μια μεγάλη πηγή εσόδων. Η ΔΕΥΑΟ είναι μια ανταποδοτική επιχείρηση όπου έναντι αμοιβής προσφέρει πόσιμο νερό στους δημότες. Μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν εισπράττει το σύνολο των οφειλών που έχουν οι δημότες προς αυτή. Απαραίτητη είναι η αμερόληπτη και αδιάλειπτη είσπραξη των λογαριασμών που εκδίδει.
Έως σήμερα, στη εξόφληση των λογαριασμών τους προχωρούσαν μόνο ένα μέρος των οφειλετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει ποτέ λογαριασμό ύδρευσης, χωρίς να επιβάλλεται σε αυτούς κανενός είδους κυρώσεις, δημιουργώντας ένα κακό προηγούμενο για όλους τους συνδημότες μας.
Η συμπεριφορά αυτή επιβάλλεται να διορθωθεί και να προχωρήσει η επιχείρηση σε νοικοκύρεμα των οικονομικών αρχίζοντας από τις εισπράξεις των παλαιών οφειλών. Είναι γεγονός ότι με την πάροδο της πενταετίας παραγράφονται οι παλαιές οφειλές προς την επιχείρηση χάνοντας με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο που περνά, πολλές χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή παρόλο που οι οφειλές είναι πολύ μεγάλες δεν υπήρξε ούτε μια διακοπή νερού. Ίσως αυτή η πολιτική να μην είναι του ίδιου του προέδρου, αλλά κεντρική στάση της Δημοτικής αρχής, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος. Δεν δικαιούται κανείς Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, η δημοτικός σύμβουλος να κάνει κοινωνική πολιτική με αυτόν τον τρόπο.
Μετά από την τελευταία εξέλιξη, τη διακοπή της ρευματοδότησης στο αντλιοστάσιο του Λεσινίου λόγω χρεών της ΔΕΥΑΟ, κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει η πολιτική προσέγγιση που ακολουθεί η Δημοτική αρχή. Η πολιτική κύριοι είναι θέσεις και όχι μικροπολιτικές πρακτικές. Όσοι ανεβαίνουν τα σκαλιά του Δημαρχείου υποχρεούνται να διαφυλάτουν το συμφέρον του τόπου και με χρηστή διοίκηση να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Για να τα φρεσκάρουν τις παραπάνω εκφράσεις μερικοί από τους εκλεγμένους ίσως θα πρέπει να φέρεται στη θύμηση σας τη στιγμή της ορκωμοσίας τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης αυτών των γραμμών και την ευθύνη εμάς των ίδιων. Εάν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας δεν θα προέκυπτε το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε. Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ είναι αρκετά μικρά και αυτό οφείλεται στην απουσία υδρομετρητών. Αξίζει πιστεύουμε τον κόπο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας κρατώντας την επιχείρηση οικονομικά υγειή. Δεν θα πρέπει να αψηφούμε τον αγώνα των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Η πορεία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη για τον απλό λόγω ότι χωρίς υπερβολές είναι ο μισός Δήμος και με πενιχρά έσοδα προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Ίσως εάν άλλαζε τον τρόπο διοίκησης να ήταν καλύτερα, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο στο Δήμο και δεν είναι υπέρμετρα χρεωμένη, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφικά των ΔΕΥΑ.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ....... ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΟΥΣ

24 ώρες διακοπή τη Δευτέρα 6-7-2009
48 ώρες διακοπή τη Δευτέρα 13-7-2009
72 ώρες διακοπή τη Δευτέρα 20-7-2009
96 ώρες διακοπή τη Δευτέρα 27-7-2009
Οι προγραμματισμένες διακοπές θα σταματήσουν μόνο στην περίπτωση που η ΔΕΥΑΟ προχωρήσει σε εξόφληση όλου η ικανοποιητικού μέρους των οφειλών της.
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
ΠΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ στο ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Το άσχημο δε είναι σύμφωνα με πληροφορίες ότι η διακοπήν δεν προέκυψε από βλάβη δικτύου άλλα έγινε κατόπιν επέμβασης της ΔΕΗ λόγω οφειλής της ΔΕΥΑΟ, εάν αληθεύει το συμβάν δεν υπάρχουν σχόλια .
Θα επανέλθουμε αύριο με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα .
STAGE και ΔΗΜΟΣ
Κύριοι τα προγράμματα αυτά δίνουν μια οικονομική ανάσα σε κάποιες οικογένειες του δήμου μας και με πολύ μικρο κόστος για το Δήμο μας μιας και είναι επιδοτούμενα προγράμματα από την ευρωπαϊκή ένωση και είναι κρίμα κάποιοι με ακατανόητες λογικές να ζητούν να απορριφθούν , στερώντας έτσι μια μικρή οικονομική ανάσα από κάποιους συνδημότες μας .
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Οι δικαιούχοι πρέπει επιπλέον να συγκεντρώνουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τρίτη 7 Ιουλίου 2009
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STAGE στο ΔΗΜΟ
Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν αύριο , μιας και απόψε έγινε έκτακτο συμβούλιο της κυβερνώσας τάξης του ΔΗΜΟΥ για το συγκεκριμένο θέμα .
Όποια και να είναι τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες σας παρακαλούμε κύριοι συνέλθετε δεν μπορείτε εσείς να παίζετε με την ανάγκη κανενός από τους συμπολίτες μας. Εφόσον χρειαστεί θα γίνει πλήρης και λεπτομερείς ενημέρωση στους δημότες των ΟΙΝΙΑΔΩΝ για το συγκεκριμένο αυτό .
Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ είναι υπέρ της διατήρησης των θέσεων STAGE που υπάρχουν στο ΔΗΜΟ ΜΑΣ όπως επίσης και μια μεγάλη ομάδα της συμπολίτευσης που ελπίζω να είναι οι περισσότεροι .
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΘΗΚΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ??????????
ΕΙΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ .
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΜΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Σύμφωνα με την κατανομή πόρων του Υπ. Εσωτερικών και βάση των συγκεντρωτικών στοιχείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην τελευταία θέση του πίνακα βρίσκεται ο Δήμος Αστακού με ποσοστό 19.34% και ακολουθεί στην 28η θέση ο Δήμος Οινιάδων με απορροφητικότητα 31.79%.
Πιο αναλυτικά από τα εγκεκριμένα 3.531.512 € που προοριζόταν για το Δήμο Οινιάδων απορροφήθηκαν μόλις 1.122.792.44 €
Η 28η θέση ανάμεσα στους 29 Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας είναι η χειρότερη θέση που κατείχε ο Δήμος μας μετά την εφαρμογή του Καποδίστρια. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν καλύτερες και πιο οργανωμένες προσπάθειες από το δήμαρχο και τα στελέχη του για την απορρόφηση πόρων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αδιαφορούμε ούτε και για ένα ευρώ.
Παράλληλα δεν παρατηρείται κινητικότητα ούτε σε εντάξεις έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα ικανά να δώσουν την απαιτούμενη ανάπτυξη στον τόπο μας. Αντίθετα, προβλήματα που χρονίζουν εξακολουθούν να μένουν άλυτα όπως το αίτημα της κατασκευής ενός αλιευτικού καταφυγίου από τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής.