Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Κοιτώντας στον καθρέφτη


Αν ο βαρυποινίτης Βλαστός ήξερε ότι οι διάλογοί του θα γίνονταν σενάριο φαρσοκωμωδίας στα δελτία ειδήσεων ίσως θα προτιμούσε να ήταν μουγκός.


Το περιεχόμενο των διαλόγων της άγριας συμμορίας είναι τρομακτικό, αλλά με την έμπνευση των κυρίαρχων των οκτώ να αναγκάσουν δημοσιογράφους να παριστάνουν τις «τζιτζίκες» με τα εεε και τα μμμμ, τα μ……. και τα γ……το θέμα γελοιοποιήθηκε, ίσως για να έρθει στα μέτρα του infotainment που πρεσβεύουν.


Η υπόθεση όμως μοιάζει με ένα καλάθι γεμάτο φίδια. Ανοίγεις το καπάκι και πετάγονται από μέσα όλες οι δηλητηριώδεις αλήθειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Τα όνειρα του εύκολου πλουτισμού, η απαξία για την ανθρώπινη ζωή, το πάθος για κέρδη χώρις όρια, η επιθυμία να βγαίνει από τη μέση ό,τι μας εμποδίζει ή μας ενοχλεί, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η χυδαιότητα.


Το εύκολο είναι να θεωρήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες-τέρατα που δεν έχουν καμία σχέση με μας τους υγιείς και αξιοπρεπείς ή με όσους θεωρούνται αποδεκτοί και αξιοπρεπείς. Όπως για παράδειγμα ο μάτσο τύπος σε ένα κλαμπ της παραλιακής που πίνει με στυλ, έχοντας παραγγείλει λίγο πριν μια δολοφονία...


Και όμως όλα αυτά τα λουλούδια αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας που με τα χρόνια γίνεται ζούγκλα με άγρια θηρία (πέτυχαν τα πολυετή μαθήματα φιλοτομαρισμού προς τον Έλληνα καταναλωτή) και άνθισαν στις ελληνικές φυλακές. Οπότε το να το παίζουμε ανήξεροι είναι υποκριτικό.


Αντί να ανοίξει η συζήτηση για την κοινωνία και τις φυλακές της με αφορμή τα συμβόλαια θανάτου και τη διαπλοκή μεταξύ επίορκων αστυνομικών, μαφιόζων, διευθυντών φυλακών, αξιωματούχων του κράτους και επιχειρηματιών, εστιάζουμε στην ανάλυση λέξης προς λέξη των συνομιλιών και στο αν το «λουκούμι» σημαίνει βόμβα και το «ριχτάδικο» απαγωγή. Ίσως δεν ήμαστε ικανοί για κάτι παραπάνω.


Το θέμα θα ξεχαστεί μόλις το αποφασίσουν τα κανάλια και τίποτα δεν προϊδεάζει για αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, που σκοτώνει τους αδύναμους(τοξικομανείς, φτωχούς) και παρέχει μεταπτυχιακά στο έγκλημα στους σκληρούς.


Όσο για την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι, εφόσον οι νεοέλληνες οδηγήθηκαν με σύστημα και συνδυασμένες προσπάθειες(που συνεχίζονται) στο να ξεχάσουν ότι είναι πολίτες και κυρίως συμπολίτες και παραδόθηκαν στο κυνήγι του χρήματος που τους επιτρέπει να καταναλώνουν, άρα να υπάρχουν.


Και ο ταλιμπάν καταναλωτής, που λειτουργεί εντός αγοράς και εκτός κοινωνικού συνόλου, στην ακραία εκδοχή του γίνεται Βλαστός.

Επιμέλεια: Μάνος Χωριανόπουλος
ΠΗΓΗ:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: