Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα 6μηνης καθυστέρησης πληρωμής τους με το ποσό φτάνει στις 160.000€. Είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι μια ανοιχτή πληγή για τη ΔΕΥΑΟ και απαιτούν πάνω από το 50% των εσόδων της. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ΔΕΥΑ και έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στο Υπ. Ανάπτυξης χωρίς αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών που προέκυψε, έχει τις ρίζες του ένα μήνα πριν, όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, μέρος της συμπολίτευσης αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΟ για σύναψη δανείου ύψους 253.000 €. Με την βοήθεια και της αντιπολίτευσης, το αίτημα για δανειοδότηση καταψηφίστηκε, η επιχείρηση δεν συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν, οι οφειλές δεν ικανοποιηθήκαν, και η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή λόγω χρέους σε αντλιοστάσιο ύδρευσης στο δ.δ Λεσινίου, με αποτέλεσμά να διακοπή για 24 ώρες η υδροδότηση μέσω του καλοκαιριού.
Η αντίδραση αυτή έφερε τριγμούς στην ενότητα της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει η οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μεταξύ των μελών της και να παρατηρείται στασιμότητα στην παραγωγή δημοτικού έργου.
Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις η διοίκηση της επιχείρησης κάνει κάθε προσπάθεια για τη βιωσιμότητα της. Οι περικοπές εξόδων είναι κάποιες από τις ενέργειες που έχει προχωρήσει, χωρίς αυτές να είναι από μόνες τους ικανές να λύσουν το πρόβλημα.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η επιχείρηση στην είσπραξη παλαιών οφειλών που αποτελούν μια μεγάλη πηγή εσόδων. Η ΔΕΥΑΟ είναι μια ανταποδοτική επιχείρηση όπου έναντι αμοιβής προσφέρει πόσιμο νερό στους δημότες. Μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν εισπράττει το σύνολο των οφειλών που έχουν οι δημότες προς αυτή. Απαραίτητη είναι η αμερόληπτη και αδιάλειπτη είσπραξη των λογαριασμών που εκδίδει.
Έως σήμερα, στη εξόφληση των λογαριασμών τους προχωρούσαν μόνο ένα μέρος των οφειλετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει ποτέ λογαριασμό ύδρευσης, χωρίς να επιβάλλεται σε αυτούς κανενός είδους κυρώσεις, δημιουργώντας ένα κακό προηγούμενο για όλους τους συνδημότες μας.
Η συμπεριφορά αυτή επιβάλλεται να διορθωθεί και να προχωρήσει η επιχείρηση σε νοικοκύρεμα των οικονομικών αρχίζοντας από τις εισπράξεις των παλαιών οφειλών. Είναι γεγονός ότι με την πάροδο της πενταετίας παραγράφονται οι παλαιές οφειλές προς την επιχείρηση χάνοντας με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο που περνά, πολλές χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή παρόλο που οι οφειλές είναι πολύ μεγάλες δεν υπήρξε ούτε μια διακοπή νερού. Ίσως αυτή η πολιτική να μην είναι του ίδιου του προέδρου, αλλά κεντρική στάση της Δημοτικής αρχής, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος. Δεν δικαιούται κανείς Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, η δημοτικός σύμβουλος να κάνει κοινωνική πολιτική με αυτόν τον τρόπο.
Μετά από την τελευταία εξέλιξη, τη διακοπή της ρευματοδότησης στο αντλιοστάσιο του Λεσινίου λόγω χρεών της ΔΕΥΑΟ, κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει η πολιτική προσέγγιση που ακολουθεί η Δημοτική αρχή. Η πολιτική κύριοι είναι θέσεις και όχι μικροπολιτικές πρακτικές. Όσοι ανεβαίνουν τα σκαλιά του Δημαρχείου υποχρεούνται να διαφυλάτουν το συμφέρον του τόπου και με χρηστή διοίκηση να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Για να τα φρεσκάρουν τις παραπάνω εκφράσεις μερικοί από τους εκλεγμένους ίσως θα πρέπει να φέρεται στη θύμηση σας τη στιγμή της ορκωμοσίας τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης αυτών των γραμμών και την ευθύνη εμάς των ίδιων. Εάν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας δεν θα προέκυπτε το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε. Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ είναι αρκετά μικρά και αυτό οφείλεται στην απουσία υδρομετρητών. Αξίζει πιστεύουμε τον κόπο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας κρατώντας την επιχείρηση οικονομικά υγειή. Δεν θα πρέπει να αψηφούμε τον αγώνα των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Η πορεία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη για τον απλό λόγω ότι χωρίς υπερβολές είναι ο μισός Δήμος και με πενιχρά έσοδα προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Ίσως εάν άλλαζε τον τρόπο διοίκησης να ήταν καλύτερα, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο στο Δήμο και δεν είναι υπέρμετρα χρεωμένη, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφικά των ΔΕΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: