Τρίτη 7 Απριλίου 2009



Βαρύς είναι ο ετήσιος «φόρος» σε ανθρώπινες ζωές στους ελληνικούς δρόμους. Περισσότεροι από 1700 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων, εκ των οποίων οι 470 είναι παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 18 χρόνων. Κι όμως, το 50% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν μέτρα πρόληψης.
Αυτό επισήμαναν διακριμένοι επιστήμονες, καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, που διοργάνωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Η Πρόληψη για την Υγεία, αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου ήταν τα τροχαία δυστυχήματα που στοιχίζουν στην Ελλάδα δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και αντιπροσωπεύουν την πρώτη αιτία ακούσιου θανάτου από τραυματισμό και τη δέκατη στο σύνολο των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η κυρία Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας και ο παιδίατρος Άγης Τερζίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν σε ετήσια βάση, την αιτία για 1.171.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο και για εκατομμύρια περιπτώσεων σοβαρών τραυματισμών και αναπηριών. Σε ό,τι αφορά στην χώρα μας, οι ειδικοί ανέφεραν ότι κάθε χρόνο τραυματίζονται 25.000 άτομα (πολλά από τα οποία μάλιστα καταλήγουν με βαριές αναπηρίες), αριθμός που δίνει στην Ελλάδα αρνητικό ρεκόρ καθώς ο αντίστοιχος αριθμός τραυματιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 89.200 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: