Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!




ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΩΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΣΥΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ.ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ κ.α) ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΠΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ, ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.







Στο μικροσκόπιο η χρήση της ασπαρτάμης


Πλήρη αξιολόγηση, μέχρι τον Ιούλιο του 2012, των τροφίμων που περιέχουν ασπαρτάμη ζήτησε η Κομισιόν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων μετά από ερωτήσεις που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνος του είτε από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές.



Ο κ. Ντάλι, Επίτροπος για θέματα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, στην απάντησή του (20 Ιουλίου 2011) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "...λόγω της συνεχιζόμενης αμφιλεγόμενης συζήτησης για την ασφάλεια της ασπαρτάμης, η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων να προβεί σε πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας των γλυκαντικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012". Να σημειωθεί ότι η επαναξιολόγηση αρχικά προβλεπόταν για το 2020.
΄Οσον αφορά το αίτημα να σταλεί ο φάκελος στο ΕΚ, ο κ. Επίτροπος αφαιρεί τον πολιτικό και ελεγκτικό ρόλο του ΕΚ και κατά κάποιον τρόπο το υποβαθμίζει σε απλό εξωτερικό παρατηρητή, λέγοντας στην απάντηση του ότι "το αίτημα για τη διαβίβαση του φακέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Κανονισμού 1049/2001 σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής". Ο εν λόγω Κανονισμός θέτει κάποιους περιορισμούς και όρους στην πρόσβαση ορισμένων εγγράφων.
Στις ερωτήσεις ο Νίκος Χουντής αναφερόταν σε δύο νέες επιστημονικές έρευνες (Soffritti και Halldorsson) σχετικά με την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης, γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τσίχλες, αλμυρά σνακς, παγωτά με μειωμένες θερμίδες κλπ., και ζητούσε την άμεση επαναξιολόγηση της άδειας χρήσης της ασπαρτάμης. Παράλληλα, κατέθετε αίτημα για τη διαβίβαση του φακέλου της ασπαρτάμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κάτι "μυρίζει" με τον εν λόγω φάκελο, πόσο μάλλον που άρθρο στο EU Food Policy της 27ης Μάιου 2011, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει στην κατοχή της τον φάκελο στον οποίο βασίστηκε η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας της ασπαρτάμης το 1984!(www.agronews.gr/content/view/70572/200/lang,el/)





Δεν υπάρχουν σχόλια: