Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Νέα γενιά υπερζιζάνιων απειλεί τη γεωργία


Μια νέα γενιά «υπερζιζάνιων» ανθεκτικών στο Roundoup και αντίστοιχα προϊόντα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, προκαλώντας προβληματισμό σε αγρότες, περιβαλλοντολόγους αλλά και στη χημική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, με τον ίδιο τρόπο που η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στην εμφάνιση νέων, ανθεκτικότερων μικροβίων, έτσι και η εκτεταμένη χρήση του Roundup από τους Αμερικανούς αγρότες οδηγεί στην ταχεία ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ζιζάνιων.

Το πρώτο ζιζάνιο που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο Roundup εντοπίστηκε το 2000 σε ένα χωράφι με σόγια στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ. Έκτοτε το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και πλέον σε τουλάχιστον 22 Πολιτείες των ΗΠΑ εντοπίζονται 10 ανθεκτικά υπερζιζάνια, κυρίως σε καλλιέργειες σόγιας, βαμβακιού και καλαμποκιού. Εξάλλου ζιζάνια ανθεκτικά στο Roundup έχουν εντοπιστεί και στην Αυστραλία, την Κίνα και τη Βραζιλία, σύμφωνα με τη Διεθνή Έρευνα για τα Ανθεκτικά στα Φυτοπροστατευτικά Ζιζάνια, η οποία χρηματοδοτείται από τη χημική βιομηχανία.

Προκειμένου οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή, αναγκάζονται να συνδυάζουν το Roundup με κάποιο άλλο φυτοπροστατευτικό. Έτσι όμως το κόστος των εισροών και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος αυξάνονται. Μάλιστα η Monsanto έχει προχωρήσει στην επιδότηση της αγοράς συμπληρωματικών στο Roundup ζιζανιοκτόνων από βαμβακοπαραγωγούς.

Επιπλέον απαιτείται το τακτικό όργωμα των χωραφιών για την αντιμετώπιση των νέων ζιζανίων, εξέλιξη που κάνει πολλούς Αμερικανούς αγρότες να μιλούν για επιστροφή τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Οι Αμερικανοί αγρότες που είχαν συνηθίσει να ψεκάζουν με Roundup για να ξεμπερδεύουν με τα ζιζάνια, νιώθουν απογοητευμένοι από τις υποσχέσεις της χημικής βιομηχανίας. Ο Μάικ Όουεν, καθηγητής γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, παρατηρεί ότι «παρατηρούμε την εξέλιξη του Δαρβίνου σε γρήγορη κίνηση».

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΔΡΑΣΟΙ : Πρέπει να συνηδητοποιήσει ο σύγχρονος άνθρωπος ότι δεν μπορεί να κυριαρχήσει επι της φύσης διότι είναι κομμάτι αυτής.Η χρήση ολοκληρωτικών ζιζιανιοκτόνων, μεταλλαγμένων σπόρων κ.ο.κ δημιουργεί τα παραπάνω πολύπλοκα προβλήματα.Δεν πρέπει να ανεχτούμε στο βωμό του τεραστίου κέρδους των πολυεθνικών την μετάλλαξη της φύσεως μαζί και του ανθρωπίνου γένους. Οι προγονοί μας είχαν καταννοήσει και φιλοσοφήσει τις ισορροπίες του σύμπαντος γι΄αυτό θεοποίησαν την Φύση.Δυστυχώς σήμερα ο άνθρωπος χώρις μέτρο και φρόνηση περνάει τα όρια, βέβαια ακολουθεί η δράση της ΝΕΜΕΣΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: