Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙ


Το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είναι πλέον γεγονός, πρόκειται για μια εξέλιξη που τιμά το νομό μας και πιο συγκεκριμένα το Αγρίνιο, όπου και θα φιλοξενηθεί η έδρα του. Μετά από σχετική τροπολογία, αυτονομείται το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας. Το εκπαιδευτικό αντικείμενο των τμημάτων του Πανεπιστημίου, θα είναι σχετικό με τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του νομού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Περιμένοντας κανείς τη θετική υποδοχή της εν λόγω εξέλιξης από το σύνολο των πολιτών του νομού, με έκπληξη και απορία τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε τις αρνητικές τοποθετήσεις θεσμικών και μη παραγόντων, σχετικά με το θέμα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις που γεμίζουν τα φύλλα των τοπικών εφημερίδων, εισπράττει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έχει ανεβάσει για μία ακόμα φορά το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων δήμων του νομού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ως πρωτεύουσα και το Αγρίνιο, η μεγαλύτερη πόλη του νομού, είναι αντιμέτωποι διεκδικώντας για τους δημότες τους αναπτυξιακές παρεμβάσεις που δρομολογούνται από μέρους της κυβέρνησης.
Μια παλιά και χωρίς λόγω αντιπαράθεση συντηρείται επί χρόνια και εκτονώνεται με την πρώτη ευκαιρία. Η. αντιπαράθεση αυτή κρατά δέσμιες και τις δύο κοινωνίες σε μια δίχως άλλο τοπικιστική αντιπαλότητα, που στο παρελθόν έχει παγώσει έργα που θα αναβάθμιζαν την αναπτυξιακή πορεία στο σύνολο του νομού.
Πλήθος δηλώσεων από βουλευτές, δημάρχους, παράγοντες των τοπικών κοινωνιών, παραβλέπουν τη θετική αυτή εξέλιξη, προβάλλοντας κατά το δοκούν, τις πολιτικές και τοπικιστικές τους αντιπαραθέσεις.
Το χορό σέρνουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όπου σε κοινή ανακοίνωση τους, και με μηδενιστική διάθεση δε βλέπουν την όποια θετική εξέλιξη για το νομό, παρά παραθέτουν ότι όλα άρχισαν επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επίσης αναφέρεται ότι μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές θα οργανώσουν και θα δώσουν την προοπτική που αρμόζει στο Πανεπιστήμιο.
Η γραφή μας δεν είναι κομματική και για αυτό θα ευχαριστήσουμε τους εμπνευστές και τους πρωτεργάτες της ιδέας για τη μεταφορά των πρώτων τμημάτων στο Αγρίνιο.
Θα επαινέσουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης που θα προκύψει από αυτή ή μια άλλη κυβέρνηση και θα σταθούμε ως ενεργοί πολίτες δίπλα της.
Θεωρούμε όμως ότι πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί μας και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι, εκτός από την κριτική ματιά, να αναγνωρίζουν, να επιβραβεύβουν, και συμπαραστέκονται σε προσπάθειες αναβάθμισης και ανάπτυξης του τόπου.
Αντίθετοι με τη δημιουργία του ΠΔΕ, είναι και οι πολίτες που αποτελούν τον «Όμιλο Φίλων του Πανεπιστημίου Μεσολογγίου». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό και τους βουλευτές, “η τροπολογία ίδρυσης του ΠΔΕ είναι άδικη και υποτιμητική για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου”. Προτείνεται η έδρα να είναι στη πρωτεύουσα του νομού στο Μεσολόγγι και όχι στο Αγρίνιο. Τέλος καλείται ο υπουργός να αποσύρει την τροπολογία και να ματαιωθεί η δημιουργία του.
Από την πλευρά του Αγρινίου, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική παρότι απέχει από την υπόσχεση του πρωθυπουργού για Πανεπιστήμιο Αγρινίου. Στη συνέχεια, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τη σκυτάλη παίρνει η τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Αγρινίου εκφράζοντας την πάγια όπως αναφέρει θέση της για δημιουργία Πανεπιστημίου Αγρινίου, όπου ΟΛΑ τα τμήματα να βρίσκονται στο Αγρίνιο, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους υπόλοιπους δήμους του νομού. Ούτε λόγος για την περίπτωση που κάποιος άλλος δήμος διεκδικήσει τη συμμετοχή του στη λειτουργία του ΠΔΕ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τροπολογία με την οποία δημιουργείται το νέο ίδρυμα.
Για μια ακόμη φορά όλος ο νομός παρακολουθεί τις εν λόγω αψιμαχίες με αποτέλεσμα να περνούν σε δεύτερη μοίρα σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, που το τελευταίο διάστημα απασχολούν το σύνολο του νομού και μας έχουν καθηλώσει στις τελευταίες θέσης ανάπτυξης και υποδομών.
Πως είναι δυνατόν να υπάρξει από κυβερνητικό επίπεδο διάθεση ανάπτυξης, πώς να υπάρξει βούληση για δημιουργία υποδομών όταν οι Αιτωλοακαρνάνες δεν αποφασίζουν τι πραγματικά θέλουν και που το θέλουν. Πρόσφατο παράδειγμα η διεκδίκηση του εφετείου που έχει προσκολλήσει εδώ και χρόνια σε μια διαμάχη χωρίς τέλος.
Δεν έχουμε διάθεση όλοι οι υπόλοιποι Αιτωλοακαρνάνες, να παρακολουθούμε έναν ακύρηχτο πόλεμο, που με λάβαρο τον άκρατο τοπικισμό λειτουργεί αρνητικά εκτός από τους αντιπαλεμένους και για το σύνολο του νομού.
Με σεβασμό στεκόμαστε απέναντι την ιστορία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και τη δυναμική ανάπτυξης του Αγρινίου, αλλά είναι καιρός να αποδεσμευθούν και οι δύο από μια διαμάχη που κρατάει πίσω το σύνολο του νομού.
Δεν παίρνουμε θέση υπέρ του ενός η του άλλου, ούτε για το ποια από τις δύο πόλεις θα αξιοποιήσει καλύτερα τις υποδομές του εφετείου ή του πανεπιστημίου. Παίρνουμε θέση απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές που κρατάνε στάσιμα έργα που αφορούν και όλους εμάς τους υπόλοιπους. Εκφράζουμε την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας για το πόσο ακόμη επίδοξοι παράγοντες θα δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και δηλητηριάζουν με τις ανακοινώσεις τους τις δύο κοινωνίες.
Η νοοτροπία που συντηρείται χρόνια τώρα είναι ανάγκη να εγκαταλειφθεί και να παρθούν πρωτοβουλίες που θα απομονώσουν τις γραφικές φωνές που συντηρούν δέσμιους στην αντιπαλότητα τους δυο Δήμους.
Η ιστορική διαδρομή της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, η προσφορά της στην απελευθέρωση του γένους, η όμορφη γραφική εικόνα που χαρακτηρίζει την πόλη, το φυσικό περιβάλλον που την περιστοιχίζει, μπορεί σε συνεργασία το Αγρίνιο, μια πόλη με σταθερά αναπτυσσόμενη πορεία, να συνεργαστούν για το δικό τους καλό αλλά και του νομού.
Και στα δύο μέρη υπάρχουν πολίτες που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για όποια μορφή συνεργασίας μπορεί που να προάγει τη διάθεση κατανόησης και αντιμετώπισης των κοινών τους προβλημάτων. Η αμοιβαία κατανόηση μπορεί να οδηγήσει σε έναν κοινό τρίτο δρόμο που θα οδηγεί στη μεταξύ τους συνεργασία.
Προβλήματα όπως η εκτροπή του Αχελώου, το επικείμενο κλείσιμο των Ελληνικών Αλυκών, τα σωρευμένα προβλήματα του Ιχθυκα που έχει σταματήσει τη λειτουργία του, και τα προβλήματα δυσλειτουργίας στο Λιμανιού στο Πλατυγιάλι που με τη δυναμική του αποτελούσε τον τελευταίο καιρό ελπίδα για την απορρόφηση πολλών από τους ανέργους της περιοχής, χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και συνεργασίας από το σύνολο των δήμων του νομού για να αντιμετωπιστούν.


Οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις σημαίνουν αύξηση της ανεργία στο νομό και μια ακόμη οικονομική υποβάθμιση για όλους μας. Άμεσα απαιτείτε να ισορροπήσουμε τις αρνητικές πιο πάνω εξελίξεις με νέες μορφές ανάπτυξης. Δεν έχουμε χρόνο για αντιπαλότητες, οι απαιτήσεις μας και οι διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι άμεσες και δυναμικές. Η νέα οικονομική πραγματικότητα μας θέλει ενωμένους για το μέλλον μας. Επιβάλλεται συνεργασία χωρίς ψεγάδια αντιπαλότητας.
Η λογική απαιτεί την συστράτευση και την συνεργασία των κοινωνιών για να αναδειχτεί ο τόπος μας και να δείξουμε το δρόμο της ανάπτυξης στις επόμενες γενιές. Πρέπει να ξεχάσουμε τον κακό μας εαυτό που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη συνοχή και την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων του Νομού.
Προφανώς η εξάλειψη αυτής της νοοτροπίας θέλει το χρόνο της, και αρκετή δουλεία από ανθρώπους που πιστεύουν στη λογική της συμπόρευσης. Σε επίπεδο Νομαρχίας, Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Δημοτικών αρχών, ή οποιουδήποτε άλλου που έχει διάθεση προσφοράς πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για χτιστούν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα δομηθεί η ανάπτυξη και η συνεργασία.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι σε καμιά των περιπτώσεων δεν είμαστε οι μόνοι που θέλουμε και αγωνιούμε για το καλό του τόπου, σίγουρα πολλοί ακόμα έχουν τις ίδιες αγωνίες. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις γραμμές αποτυπώνονται η ανησυχία μεγάλου μέρους των Αιτωλοακαρνάνων που παθητικά παρακολουθούν αμέτοχοι τις τελευταίες εξελίξεις.
Η λειτουργία του ΠΔΕ είναι πραγματικότητα, ας αφήσουμε αυτούς που έχουν αναλάβει την οργάνωση του να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσφορά του στον τόπο μας. Οι συμπολίτες μας που για χρόνια μας εκπροσωπούν άξια στα έδρανα της ακαδημαϊκής κοινότητας και αποτελούν τη διοικούσα επιτροπή, έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση όλων μας. Η συμπόρευση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, μην αφήσουμε η δημιουργία του ΠΔΕ να έχει την τύχη του εφετείου. Ας προσπαθήσουμε να προσπεράσουμε τον κακό μας εαυτό. Ο τόπος μας αξίζει καλύτερη τύχη, με αξιοπρέπεια, ομόνοια, αισιοδοξία και ανάπτυξη. Με αυτή την πίστη επιβάλλεται ενωμένοι να δώσουμε κάθε μάχη που είναι αναγκαία για να αναβαθμιστούμε και να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει. Με αυτή την πίστη θα αλλάζουμε την πορεία και τη μοίρα του νομού μας.

Σύρρος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: