Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Πρόωρη καταβολή των άμεσων ενισχύσεων από Οκτώβρη

Και επίσημα πλέον αποφασίστηκε η δυνατότητα πρόωρης καταβολής των άμεσων ενισχύσεων της Ε.Ε. προς τους παραγωγούς από τις 16 Οκτωβρίου 2009 σε ποσοστό 70% αντί της 1ης Δεκεμβρίου που θα γινόταν κανονικά, όπως προκύπτει από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 691/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 31ης Ιουλίου της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το AgroNews είχε γράψει επανειλημμένα πως η Κομισιόν θα προβεί σύντομα στην κίνηση αυτή, την οποία είχε ανακοινώσει μάλιστα η Επίτροπος για θέματα γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, στο Συμβούλιο Γεωργίας του Μαΐου.
Η πρόωρη καταβολή των ενισχύσεων γίνεται με στόχο να ενισχυθεί εν μέρει το εισόδημα του αγροτικού τομέα που έχει πληγεί από τις κατά καιρούς κρίσεις (π.χ. η κρίση στον τομέα του γάλακτος κλπ.) και ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των παραγωγών που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες με πάγιο αίτημα τη στήριξη του αγροτικού τομέα.
Τώρα λοιπόν, τα κράτη-μέλη μπορούν να καταβάλλουν, πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2009, προκαταβολές στους παραγωγούς μέχρι ποσοστού 70% των ενισχύσεων για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2009, υπό την προϋπόθεση ότι η εξακρίβωση των όρων επιλεξιμότητας δυνάμει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 έχει ολοκληρωθεί, όσον αφορά:
- την πριμοδότηση παραγωγής γάλακτος και την πρόσθετη ενίσχυση
- τη στρεμματική ενίσχυση αροτραίων καλλιεργειών
- τις άμεσες ενισχύσεις βάσει των μέτρων τα οποία θεσπίζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων POSEI
- τις άμεσες ενισχύσεις βάσει των μέτρων τα οποία θεσπίζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων για τα Νησιά του Αιγαίου
- το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης, την ειδική ενίσχυση καλλιέργειας για το ρύζι, την πριμοδότηση για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τις πριμοδοτήσεις αιγοπροβάτων, τις ενισχύσεις για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, και το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής
ενίσχυσης.
ΠΗΓΗ:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: