Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Συνολικά 300 άτομα, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο, θα ξεναγηθούν στο Μουσείο, που στεγάζει τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσημη πρεμιέρα σήμερα, για τη νέα ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, www.theacropolismuseum.gr, με παράλληλη εφαρμογή του συστήματος e-ticketing.
Για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Μουσείου, δηλαδή την Κυριακή 21, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου, οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με εισιτήριο αγορασμένο από την υπηρεσία e-ticketing, καθώς για αυτές τις ημέρες μόνο, δεν θα πωλούνται εισιτήρια στα ταμεία του Μουσείου.

Το Μουσείο, που αποτελεί ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής, θα στεγάσει τις αρχαιότητες του Ιερού βράχου της Ακρόπολης, έργα και σύμβολα της αιώνιας αρμονίας και του κάλλους.
Μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας βρίσκεται στα θεμέλια. Σύμβολο του Μουσείου είναι το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Μία γλαύκα, καλωσορίζει τους επισκέπτες. Οι Καρυάτιδες καμαρώνουν στον εξώστη, περιμένοντας με... παράπονο την τρίτη τους αδελφή, που απήγαγε ο λόρδος Έλγιν.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, στις πέντε χιλιετίες ιστορίας του Ιερού Βράχου, ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Από τον τρόπο παρασκευής των φαγητών μέχρι τη λατρεία των θεών.Οι αρχαϊκές κόρες "μειδιούν'" στους ιππείς και τους γραφείς, ενώ στους χώρους το πορφυρό, το γαλάζιο, η ώχρα και το μαύρο. Αποκορύφωμα μεγαλείου αποτελεί η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όλα τα σωζόμενα γλυπτά δίνουν το «παρών» είτε με την αυθεντική τους μορφή όσα βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε με αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Τα 130 μέτρα (από τα 160, συνολικά) της ζωφόρου εντυπωσιάζουν. Σε χαμηλά βάθρα στέκονται οι ολόγλυφες μορφές των αετωμάτων, που λόγω μίας πρωτοποριακής τεχνικής μπορούμε να δούμε και την πίσω πλευρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: