Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Βρέθηκε πάγος στη σελήνη

Πάγος βρέθηκε στη σελήνη ύστερα από αποστολή της NASA και βομβαρδισμών στους κρατήρες της με αποτέλεσμα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο θέμα ύπαρξης νερού στο δορυφόρο της γης.
Έγινε η σύγκρουση των διαστημοπλοίων στη Σελήνη
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που ελήφθησαν από τον Σεληνιακό Κρατήρα Παρατήρησης και Δορυφόρο Τηλεπισκόπησης (LCROSS) έδειξαν πως υπάρχει πάγος στη σελήνη κοντά στο νότιο πόλο της.
Η πρόσκρουση δημιουργήθηκε από τον LCROSS Centaur και είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέφους από τον πάτο του κρατήρα. Το ένα μέρος του αποτελούνταν από ατμό και λεπτή σκόνη και το δεύτερο από αναβλήματα ενός βαρύ υλικού το οποίο δεν είχε βγει στην επιφάνεια για δισεκατομμύρια χρόνια.
«Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά του πιο κοντινού μας γείτονα. Ο LCROSS προσέθεσε ένα λιθαράκι για την κατανόηση της σελήνης», είπε ο επικεφαλής επιστήμονας για τη σελήνη στη NASA, Michael Wargo.
Οι ειδικοί ερευνούν εδώ και πολύ καιρό τις μεγάλες ποσότητες υδρογόνου που έχουν παρατηθεί στους κρατήρες της σελήνης και με την τελευταία εξέλιξη δίνεται νέα διάσταση στο θέμα ύπαρξης νερού στο δορυφόρο της γης,
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Nasa, οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές αποτελούν κλειδί για την ιστορία και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος. Επιπλέον, το νερό και άλλες ενώσεις θα αποτελέσουν πόρους που θα επιτρέψουν τη μελλοντική εξερεύνηση της σελήνης.
Η ομάδα επικεντρώθηκε στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα φασματόμετρα των δορυφόρων τα οποία παρείχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την ύπαρξη νερού. Το φασματόμετρο εξετάζει το φως που εκπέμπεται ή απορροφάται από τα υλικά που βοηθούν στον εντοπισμό της σύνθεσής του.
Τα δεδομένα από τα υπόλοιπα όργανα του LCROSS αναλύονται ώστε να βρεθούν και άλλα στοιχεία για την κατάσταση και τα υλικά του χώρου.
Υπενθυμίζεται πως το LCROSS εκτοξεύτηκε στις 18 Ιουλίου του 2009 ως συμπληρωματική αποστολή του LRO από το Διαστημικό Κέντρο της NASA στη Φλόριντα.

Πηγή: http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/prelim_water_results.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: